CategoriesNEA

Τι φυτά να βάλω στο μπαλκόνι μου (20 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι)

mistikakipou-aromatika-fyta-mirodika-se-glastra

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα υπέροχο μπαλκόνι με φυτά που να δημιουργούν μια όαση πρασίνου στο σπίτι μας για να τα θαυμάζουμε καθημερινά.

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ανθεκτικά φυτά ως βάση για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι που θα αντέχει όλο τον χρόνο και θα μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία. Λουλούδια, θάμνοι, αναρριχώμενα και αρωματικά φυτά, υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού μας.

Βέβαια, πολλές φορές, τα φυτά που επιλέγουμε είναι ευαίσθητα στις δυσμενείς συνθήκες του μπαλκονιού, είτε λόγω προσανατολισμού είτε επειδή βρίσκεται σε υψηλό όροφο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά και τα λουλούδια να χαλάνε κι εμείς να στενοχωριόμαστε που δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα καταπράσινο και ολάνθιστο μπαλκόνι.

Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε κατάλληλα ανθεκτικά φυτά για το μπάλκόνι μας που να αντέχουν σε κάθε περίσταση, από την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού μέχρι τους δυνατούς βοριάδες του χειμώνα. Φυτά που να μη χρειάζονται υπερβολική φροντίδα, με χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα, ανθεκτικά σε ασθένειες και έντομα.

Στο σημερινό άρθρο, επιλέγουμε τα πιο όμορφα και ανθεκτικά φυτά για να φυτέψουμε σε γλάστρα και ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας, μαζί με αναλυτικές συμβουλές για την περιποίηση τους, από την επιλογή γλάστρας και φυτοχώματος, μέχρι το πότισμα και το λίπασμα που χρειάζονται. Καλή επιτυχία και καλές φυτεύσεις σε όλους τους κηπουρούς των μπαλκονιών!

Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι;

1. Ανθεκτικά λουλούδια για το μπαλκόνι

Ξεκινάμε την λίστα μας με ανθοφόρα φυτά που αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες στο μπαλκόνι και παράλληλα μας χαρίζουν υπέροχα λουλούδια σε πολλά χρώματα και σχέδια.

Μπορούμε να φυτέψουμε κάποια φυτά με πολλά λουλούδια που αποτελούν παραδοσιακές επιλογές, όπως το γεράνι, το μαστιχάκι και το πελαργόνι. Βέβαια, μπορούμε να επιλέξουμε και άλλα ανθεκτικά φυτά που έχουν πλούσια ανθοφορία όπως το πολυγάλα καθώς και διάφορες νάνες ποικιλίες τριανταφυλλιάς που μας χαρίζουν πολυάριθμα μικρά άνθη και είναι κατάλληλες για φύτευση σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

2. Ανθεκτικοί καλλωπιστικοί θάμνοι για μπαλκόνι

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με τα ανθεκτικά φυτά, προτείνοντας καλλωπιστικούς θάμνους που εντυπωσιάζουν με το ιδιαίτερο φύλλωμα τους και έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε φροντίδα και περιποίηση, ιδανικά και για πρωτάρηδες της κηπουρικής. Οι συγκεκριμένοι θάμνοι είναι ιδανικοί για φύτευση σε γλάστρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό φυτικό φράχτη στο μπαλκόνι μας. Προτείνουμε θάμνους με καταπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα με δερματώδη φύλλα και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες όπως η αγγελική, το βιβούρνο, ο ελαίαγνος και ο μετροσίδηρος, ενώ μια ιδιαίτερη επιλογή είναι η φωτίνια που ξεχωρίζει για το κοκκινωπό φύλλωμα στην κορυφή.

3. Ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά για μπαλκόνι

Η λίστα μας με τα ανθεκτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και τα αναρριχώμενα φυτά. Άλλωστε, πολλές φορές θέλουμε να φτιάξουμε πέργκολα στο μπαλκόνι, να διακοσμήσουμε τα κάγκελα του μπαλκονιού ή ένα πλαίσιο τον τοίχο, και είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα κατάλληλα αναρριχώμενα φυτά που αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες αέρα και παγωνιάς.

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να φυτέψουμε το ρυγχόσπερμο με το γυαλιστερό φύλλωμα και τα μικρά λευκά αρωματικά άνθη που μοιάζουν με το γιασεμί, την αμπέλοψη με τα χαρακτηριστικά πράσινο-κόκκινα φύλλα, την αναρριχώμενη τριανταφυλλιά με την εντυπωσιακή ανθοφορία καθώς και τον κισσό που εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα.

4. Αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι

Τι θα λέγατε να φτιάχναμε ένα μικρό βοτανόκηπο με αρωματικά φυτά που θα φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας;

Επιλέγουμε αρωματικά φυτά που διαθέτουν πανέμορφο φύλλωμα σε συνδιασμό με γρήγορη ανάπτυξη και όμορφα λουλούδια που μοσχοβoλούν και παράλληλα παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δυσμενείς συνθήκες. Ιδανική επιλογή αποτελεί η λεβάντα σε γλάστρα με τα υπέροχα φύλλα και λουλούδια που χρησιμοποιούμε για αρωματισμό στις ντουλάπες και στα συρτάρια μας. Και για όσους ασχολούνται με τη μαγερική και θέλουν αρωματικά για την κουζίνα φυτεύουμε δεντρολίβανο σε γλάστρα, θυμάρι και λεμονοθύμαρο σε γλάστρα, ενώ για όσους φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού η αρμπαρόριζα μία ακόμη εξαιρετική επιλογή.

Τι γλάστρες και τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τα φυτά στο μπαλκόνι;

Επιλέγουμε τις γλάστρες που μας αρέσουν, πήλινες ή πλαστικές, ανάλογα με την διακόσμηση του μπαλκονιού μας.

Φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση τους ή τις ανοίγουμε εμείς, για να φεύγει το νερό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σαπίσματα στις ρίζες ή να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα τους λόγω υπερβολικής υγρασίας. Είναι σημαντικό οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες μας να διαθέτουν το κατάλληλο πιατάκι για να μην λερώνεται το μπαλκόνι μας με νερά, φυτόχωμα ή υπόλειμμα λιπάσματος (ειδικά το λίπασμα σιδήρου που είναι κοκκινο-μαύρο) που βγαίνει από τη γλάστρα.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Χρησιμοποιούμε πάντα υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.

Τι πότισμα χρειάζονται τα φυτά στο μπαλκόνι;

Τα καλλωπιστικά φυτά στο μπαλκόνι χρειάζονται πότισμα συνήθως 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φυτά μας χρειάζονται περισσότερο νερό και σε συχνότερα ποτίσματα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Η εφαρμογή του ποτίσματος στα καλλωπιστικά φυτά είναι καλύτερο να γίνεται τις πρωινές ώρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνεται και το βραδάκι προκειμένου να συνδυάζεται και με διαβροχή του φυλλώματος των φυτών όταν έχουμε καύσωνα. Το ιδανικό πότισμα των φυτών στο μπαλκόνι μας επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας σύστημα πλαστικών σωλήνων με σταγόνες, καθώς είναι αποτελεσματικότερο για τα φυτά, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά ωφέλιμο. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να έχουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος με προγραμματιστή για να ρυθμίζουμε τη διάρκεια και τη συχνότητα του ποτίσματος των φυτών ανάλογα την εποχή.

Ειδικά για τις μέρες λείπουμε από το σπίτι, όπως την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, το αυτόματο πότισμα μας εξασφαλίζει ότι τα φυτά μας δεν θα ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη νερού.

Τι λίπασμα χρειάζονται τα φυτά στο μπαλκόνι;

Τα συγκεκριμένα φυτά που προτείνουμε δεν έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, ώστοσο η λίπανση τα βοηθάει να έχουν ζωηρή βλάστηση, καταπράσινο φύλλωμα και μεγαλύτερη ανθοφορία. Για τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα που έχουν καλύτερη διαλυτότητα.

Με αυτό τον τρόπο, τα θρεπτικά στοιχεία αφομειώνονται καλύτερα και περιορίζουμε την πιθανότητα πρόκλησης εγκαυμάτων. Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που περιέχει περισσότερο άζωτο όταν θέλουμε πλούσια βλάστηση, και λίπασμα ανθοφορίας που περιέχει περισσότερο φώσφορο και κάλιο για να απολαμβάνουμε περισσότερα λουλούδια.

Υπάρχουν και υγρά λιπάσματα γενικής χρήσης ή τα κρυσταλλικά λιπάσματα τύπου 20-20-20 που είναι κατάλληλα για όλα τα είδη των καλλωπιστικών φυτών.

Προσθέτουμε λοιπόν, το κατάλληλο υγρό λίπασμα 1-2 φορές το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ η συμπληρωματική λίπανση στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σίδηρο και ιδιαίτερα σε μορφή χηλικού σιδήρου βοηθάει στο πρασίνισμα και στη ζωντάνια των φυτών μας.

Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα των φυτών στο μπαλκόνι

Καλό είναι να προστατεύουμε τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε φυτέψει στο μπαλκόνι από διάφορα έντομα όπως αλευρώδη, μελίγκρα και κοκκοειδή.

Ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα των φυτών με αυτοσχέδια σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σουπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης από γεωπονικά καταστήματα.

Πηγή: www.mistikakipou.gr